Tornado Systems » » avantajele-certificarii-smsa »

Avantajele certificarii SMSA

AVANTAJELE CERTIFICARII UNUI SISTEM DE MANAGEMENT AL SIGURANTEI ALIMENTULUI

Operatorii care activează în lanţul alimentar (producători, comercianţi, hoteluri, restaurante, catering, etc.) sunt obligaţi o dată cu intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 924/2005 să implementeze şi să menţină ”proceduri bazate pe principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), împreună cu aplicarea bunelor practici de igienă, trebuie să întărească responsabilitatea operatorilor cu activitate în domeniul alimentar”.

Ne face plăcere să aducem la cunoştinţa tuturor firmelor implicate în activităţile care intră sub incidenţa H.G. 924/2005, că au la dispoziţie un instrument eficace şi eficient care să asigure conformarea cu cerinţele acestei hotărâri. Este vorba de standardul ISO 22000 care permite implementarea Sistemelor de Management al Siguranţei Alimentelor. Beneficiul maxim al implementării unui sistem de management conform acestui standard este oferit de faptul că integrează cerinţele standardelor HACCP cu cerinţele standardul ISO 9001 (Sisteme de Managamement al Calităţii), ceea ce reduce extrem de mult consumul de resurse pentru implementare şi certificare. În plus acest standard poate fi aplicat independent de standardul ISO 9001, lucru care nu este posibil în cazul aplicării standardelor HACCP.

Implementarea unui sistem de management conform ISO 22000 permite o abordare preventiva a controlului alimentelor care, aplicata in toate fazele lantului alimentar, identifica si controleaza pericolele de transmitere a bolii de la aliment la om:

  Identificarea contaminantilor potentiali (pericole potentiale)

  Evaluarea semnificatiei pericolelor (analiza)

  Determinarea Punctelor Critice de Control (CCP)

  Determinarea masurilor adecvate de control

  Stabilirea standardelor si a limitelor critice pentru fiecare CCP

  Monitorizarea procesului de productie

  Determinarea actiunilor corective adecvate

  Stabilirea documentelor si înregistrarilor adecvate

  Stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP
De asemenea, este legat de stabilirea in prealabil a regulilor de buna practica privind urmatoarele:

  constructia

  amplasarea utilajelor

  procesul tehnologic

  personalul

  curatenia si dezinfectia

  combaterea daunatorilor

  materiile prime si auxiliare folosite, inclusiv apa

  trasabilitatea produsului

  transportul
Avantajele implementarii Sistemului de management al siguranţei alimentelor, conform ISO 22000:

  • garantarea calitatii igienice a produselor (siguranta alimentelor),
  • contributia la reducerea rebuturilor si reclamatiilor clientilor,
  • prelungirea duratei de valabilitate a produselor,
  • cresterea increderii clientilor si salariatilor in companie, in capacitatea acesteia de a realiza exclusiv produse de calitate, in mod constant,
  • crearea unui avantaj competitiv,
  • îmbunătăţirea relaţiilor cu organismele de reglementarea şi control,
  • contributia la imbunatatirea imaginii firmei si credibilitatii pe pietele internationale, cat si fata de eventualii investitori.

Firma nostră dispune de specialişti cu o vastă expertiză în domeniu, care stau la dispoziţia tuturor operatorilor din lanţul alimentar care doresc să­-şi dovedească responsabilitatea şi excelenţa în relaţia cu un receptor atât de sensibil, precum consumatorii.