Tornado Systems » » cum-evitati-blocajul-financiar »

Cum evitati blocajul financiar ?

Este important sa constientizati ca dupa intrarea in cercul vicios al blocajului financiar, sansele de revenire pentru afacerea dvs. sunt mai mici de 10%.

Care sunt strategiile eficiente pentru a va feri de blocajul financiar:

  • Litera de lege este controlul permanent al fluxului de incasari si plati. Trebuie sa fiti foarte atent si sa nu ignorati niciunul din termenii contractuali pe baza carora furnizorii va livreaza marfa. Sau termenele la care trebuie sa platiti chiria. Nu scapati din ochi niciunul dintre detalii – mai ales in ce priveste platile. Orice amanunt care poate parea neimportant poate produce neajunsuri care, nerezolvate la timp, va pot destabiliza fluxul de capital.
  • Nu ignorati niciodata pericolul pe care il poate reprezenta ignorarea termenilor unui contract cu un mare furnizor! Daca ati semnat un contract cu o companie puternica, aceasta va poate executa, fara judecata, afacerea pentru a-si recupera datoria in cazul in care nu ati platit marfurile pe care le-ati primit. Mai grav de atat insa este faptul ca un conflict cu un asemenea furnizor nu va ramane doar in „ograda“ dumneavoastra.
  • Acordati o atentie sporita marfurilor nevandabile. Chiar daca sunteti un bun platnic si rafturile magazinului pe care il aveti sunt ticsite de marfa, puteti constata (poate cu surprindere) ca nu va trec pragul prea multi clienti, iar cei care vin nu pleaca prea incarcati. Problema ar putea fi o gama de produse nepotrivita sau un echilibru nepotrivit intre marfurile vandabile si cele mai putin vandabile.
  • Analizati cu atentie vanzarile si acordati produselor spatiul pe care il merita. Daca stationeaza inutil pe rafturi reduceti spatiul de expunere sau, daca e cazul, renuntati cu totul la el. In cazul in care nu puteti face retur pentru marfurile respective este mai profitabil sa le vindeti chiar cu un discount foarte mare. Pierderea imediata pe care o veti resimti este insa mai mica decat costurile pe care le aveti de pe urma lor daca stagneaza pe timp indefinit.

Echilibrul unei afaceri este foarte fragil si nu trebuie sa plecati de la premisa ca asa ceva nu mi se poate intampla tocmai mie. Conform studiilor, falimentele sunt cap de afis, mai ales in perioadele cu economie instabila. De la profit la faliment poate fi doar un singur pas si, adesea, problemele se pot ivi de unde va asteptati mai putin.