Tornado Systems » » profesia-de-consultant-in-management »

Profesia de consultant in management

Profesia de consultant in management este o profesie relativ noua in Romania, cel putin in acceptiunea data de economia de piata, bazata pe principii precum eficienta economica, independenta, obiectivitate, asumarea unei conduite profesionale si a unui cod etic.

Consultanta in management este o profesie liberala, adica o profesie ce presupune cunostiinte specifice, o pregatire profesionala de inalta calificare si care este autoreglementata prin organisme de bransa (nu prin legi).

Profesii liberale, conform Directivei Comisiei Europene privind Recunoasterea Calificarilor Profesionale (2005/36/EC), sunt cele prestate pe baza unei calificari profesionale relevante, intr-un mod responsabil si independent profesionale, de catre cei care furnizeaza servicii intelectuale si/sau de creatie, in interesul clientilor si tertilor.

Datorita faptului ca nu exista bariere de intrare in aceasta profesie, bariere reglementate legislativ, dupa un inceput timid, numarul celor care isi declara apartenenta la profesie a explodat.

Daca la inceputul anilor ’90 a spune ca faci consultanta parea un sport extrem, astazi este o moda, iar consultanta insoteste foarte multe categorii de servicii: avem consultanta fiscala, consultanta juridica si consultanta imobiliara, dar avem si consultanta la instalarea aparatelor de aer conditionat sau la amenajarea gradinii. Practic, toti aceia care isi insotesc serviciul sau produsul principal de sfaturi date clientului cu privire la utilitatea sau utilizarea acelui serviciu sau produs, tind sa spuna ca furnizeaza (si) consultanta.

Consultanta in management inseamna acordarea de recomandari celor insarcinati cu actul de management, in probleme de management. Dar nu numai consultantii in management pot da sfaturi managementului, ci si alte tipuri de consultanti; de aceea, de multe ori, profesia de consultant in management tinde sa interfereze sau sa fie complementara cu alte profesii: audit, consultanta fiscala, engineering, consultanta IT, consultanta juridica. Granitele dintre profesii s-au estompat ca urmare a concurentei care exista in cadrul aceleasi profesii sau intre profesii similare, si ca urmare a cererii crescande din partea clientilor de a primi un pachet complet de servicii profesionale de la acelasi furnizor.

De asemenea, recomandarile acordate pot veni atat din exteriorul, cat si din interiorul organizatiei-client. Multe dintre firmale mari au propriul departament de consultanta, similar departamentelor juridic sau de audit. O problema ar putea fi, in acest caz, cea legata de incerta impartialitate a recomandarilor obtinute.

Consultanta in management “made in Europe”

In perioada 1996 – 2004, FEACO (Federatia Europena a Asociatiilor de Consultanta in Management) definea consultanta in management ca fiind “oferirea de consiliere si asistenta independenta in probleme de management. In mod tipic consultanta in management include identificarea si investigarea problemelor si/sau oportunitatilor, recomandarea de actiuni corespunzatoare si asistenta la implementarea acestor recomandari”.

Incepand cu anul 2004, FEACO defineste profesia astfel: “Valoarea adaugata este raison d’etre al activitatii de consultanta. Consultanta isi propune sa optimizeze resursele organizatiilor din sectorul public si privat; in acelasi timp sa le imbunatateasca eficienta proceselor, trainingul, selectia si integrarea resurselor umane si tehnologice, in conformitatea cu nevoile specifice ale businessului respectiv”, definitie preluata si inclusa in statutul AMCOR.

De asemenea, FEACO defineste 4 domenii ale consultantei in management:

  1. Consultanta, cu subdomeniile

1a. Consultanta in afaceri si
1b. Consultanta in tehnologia informatiei

  1. Dezvoltare si Integrare
  2. Outsourcing
  3. Alte servicii de consultanta

Este discutabil care definitie se potriveste mai bine pietei romanesti, o piata inca emergenta, dar care prezinta o tendinta rapida de urmarire a specificului pietei europene.

(material preluat din surse AMCOR, 2010)