Tornado Systems » » servicii » » consultanta » » iso-14001 »

Scopul major al fiecarui manager este de a-si dezvolta afacerea cat mai profitabil si pe termen cat mai lung, in limitele cadrului legal stabilit.
Dar, in contextul actual, pentru a-si asigura succesul pe termen lung, orice firma care, prin activitatile pe care le desfasoara produce poluare, trebuie sa tina seama de cerintele societatii: autoritati, mass-media, organizatii ecologiste, societati de asigurari, finantatori (banci), vecini si nu in ultimul rand de cerintele Uniunii Europene, de ale carei reguli de functionare pe piata va trebui sa tinem cont cat de curand.
Pentru a putea respecta aceste cerinte, pastrandu-se profitabilitatea si durabilitatea afacerii, invitam managerii sa cheme in ajutor un instrument. Acest instrument se prezinta sub forma unui standard, si anume ISO 14001 – Sisteme de management de mediu.
Prezentam in continuare multiplele beneficii pe care le-ar inregistra organizatia Dvs. daca ar avea implementat si certificat un sistem de management de mediu:

 • Reducerea costurilor prin:
  -evitarea sanctiunilor legale si a altor costuri datorate neconformitatilor
  -planificarea in timp, graduala a costurilor pentru actiuni de mediu imperios necesare sau impuse de autoritati
  -evitarea unor costuri mari pe termen scurt, neplanificate, datorate unor exigente legislative
  -reducerea costurilor legate de consumul de materii prime, utilitati si gestiunea deseurilor, deoarece sistemul impune analiza activitatilor firmei pana la nivel de operatii de productie
 • Gestionarea riscurilor. Riscul de mediu constituie una din componentele cele mai sensibile ale riscului in afaceri.
  El poate antrena prejudicii grave (contraventionale, penale sau de imagine) cu efecte dezastruoase pentru situatia financiara si pozitia pe piata a firmei. Sistemul de management de mediu ofera cadrul pentru o corecta gestionare a riscurilor de mediu, benefica nu doar pentru mediu, ci si pentru rezultatele financiare ale firmei, pentru afacerea in sine.
 • Sporirea credibilitatii si imbunatatirea perceptiei publice. Uniunea Europeana si-a facut cunoscute foarte clar asteptarile pe care le are de la mediul de afaceri romanesc: protectia mediului este o prioritate iar in unele sectoare economice este chiar o urgenta.
  In acest context, actorii pietii industriale europene si nu numai, se intereseaza de performanta de mediu a firmelor cu care doresc sa colaboreze, in calitate de furnizori sau clienti. Este posibil ca unii dintre ei sa solicite ca sistemul de management de mediu sa fie chiar si certificat, deoarece acest lucru, mai ales cand certificarea s-a realizat cu un organism de prestigiu international, furnizeaza o dovada si o garantie a indeplinirii angajamentelor asumate de firma pentru imbunatatirea calitatii mediului.
  In consecinta, un sistem de management de mediu implementat si certificat este un avantaj care poate aduce parteneri de afaceri prestigiosi.
  In plus, demonstrand interesul si grija Dvs. pentru mediu, obtineti sustinere din partea comunitatii locale-de afaceri sau sociala- si beneficiati de dreptul de a fi prezent pe pietele ecologice.
 • Beneficii legale. Legislatia romaneasca in vigoare incurajeaza implementarea sistemelor de management de mediu, prin crearea unui cadru legal de stabilire si aplicare a criteriilor de selectie a agentilor economici in vederea acordarii din bugetul statului a unor subventii si facilitati (cum ar fi OUG nr.195-2005 privind protectia mediului care stabileste cadrul legislativ general).

Este foarte adevarat si nu va ascundem acest amanunt faptul ca proiectarea, implementarea si certificarea unui sistem de management de mediu necesita initial alocarea unui volum de resurse.
Totusi, acum cand din lipsa de resurse sau de clarviziune, foarte multi dintre competitorii Dvs. intarzie sa decida implementarea unui sistem de management de mediu, aveti marea sansa de a actiona anticipativ si de a face Dvs. acest pas. Primul castig, deloc neglijabil, va consta in sporirea credibilitatii firmei pe care o conduceti. Celelalte beneficii pe care le-am prezentat anterior nu vor intarzia sa apara, iar efectul de ansamblu va fi dobandirea, pentru o buna perioada de timp, a unui avantaj considerabil fata de concurenti, cu toate beneficiile care decurg din acest fapt.