Tornado Systems » » servicii » » consultanta » » iso-22000-iso-9001haccp »

Consultanta privind implementarea unui sistem de management HACCP
Ce este HACCP?

  • HACCP reprezinta abrevierea pentru “Hazard Analysis and Critical Control Point”
  • HACCP este un sistem de management al sigurantei alimentului.
  • De ce consultanta HACCP?
    Deoarece calitatea produselor alimentare are urmari directe asupra sanatatii fiecaruia dintre noi, si nu toate pericolele pot fi controlate pe lantul alimentar prin folosirea regulilor de buna practica precum:

  • buna practica agricola,
  • buna practica de igiena,
  • buna practica de productie.
  • HACCP reprezinta o abordare preventiva a controlului alimentelor care, aplicata in toate fazele lantului alimentar, identifica si controleaza pericolele de transmitere a bolii de la aliment la om:

  • Identificarea contaminantilor potentiali (pericole potentiale)
  • Evaluarea semnificatiei pericolelor (analiza)
  • Determinarea Punctelor Critice de Control (CCP)
  • Determinarea masurilor adecvate de control
  • Stabilirea standardelor si a limitelor critice pentru fiecare CCP
  • Monitorizarea procesului de productie
  • Determinarea actiunilor corective adecvate
  • Stabilirea documentelor si înregistrarilor adecvate
  • Stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP
    Sistemul HACCP nu poate functiona singur. El este legat de stabilirea in prealabil a regulilor de buna practica privind urmatoarele:
  • constructia
  • amplasarea utilajelor
  • procesul tehnologic
  • personalul
  • curatenia si dezinfectia
  • combaterea daunatorilor
  • materiile prime si auxiliare folosite, inclusiv apa
  • trasabilitatea produsului
  • transportul
    Avantajele consultantei HACCP si implementarii sistemului HACCP :
  • garantarea calitatii igienice a produselor (siguranta alimentelor),
  • contributia la reducerea rebuturilor si reclamatiilor clientilor,
  • prelungirea duratei de valabilitate a produselor,
  • cresterea increderii clientilor si salariatilor in companie, in capacitatea acesteia de a realiza exclusiv produse de calitate, in mod constant,
  • crearea unui avantaj competitiv,
  • contributia la imbunatatirea imaginii firmei si credibilitatii pe pietele internationale, cat si fata de eventualii investitori.
    LEGISLATIA COMUNITATII EUROPENE PRIVIND SISTEMUL HACCP pana in 2004
  • Directiva 92/46 privind procesarea laptelui
  • Directiva 93/43 privind igiena alimentelor
  • Directiva 94/356 privind produsele din peste
  • Directiva 2001/471 privind HACCP la prelucrarea carnii
  • Directiva 93/43 privnd igiena alimentelor
    PENTRU APLICAREA SISTEMULUI HACCP SE RECOMANDA:
  • ghidurile de buna practica de igiena
  • Codul Alimentar
  • standardele europene de igiena (EN 29000)
  • control efectuat de catre autoritatile competente
    LEGISLATIA COMUNITATII EUROPENE HACCP – 2004
  • Reglementarea 852/2004 privind igiena alimentelor
  • Reglementarea 853/2004 privind reguli specifice de igiena pentru alimente de origine animala
  • Reglementarea 854/2004 privind controlul oficial al carnii
  • Reglementarea 882/2004 privind controlul oficial al nutreturilor si alimentelor
    LEGISLATIA DIN ROMANIA
  • Hotararea de Guvern nr. 1198/2002 privind aprobarea Normelor de igiena a produselor alimentare
  • Legea nr.54/2002 de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr.97/2001privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1956/1995 privind normele pentru introducerea HACCP in industria alimentara
  • Legea nr. 150/2004 privind Siguranta alimentelor
  • Hotarirea de Guvern nr. 1196/2002 privind controlul oficial al alimentelor

  •